Holistische therapie en coaching, de weg van innerlijke wijsheid naar heelheid

Wat is holistische therapie & coaching? Wat kun je verwachten van een holistische aanpak? Én mijn persoonlijke tips aan jou!

Holistische therapie en coaching, de weg van innerlijke wijsheid naar heelheid

Holisme komt van het Griekse woord holos, dat betekent heel, er wordt gekeken naar het grotere geheel. Holistisch wil zeggen dat alles met elkaar verbonden is op 4 niveaus.

 • Fysiek: hoe reageert jouw lijf, wat wil jouw lichaam jou vertellen, in contact komen met je lichaam en fysieke balans vinden. 
 • Emotioneel: wat voel je, emoties (h)erkennen, onderzoeken en (door)voelen. Maar ook leren omgaan met emoties.
 • Energetisch: de balans vinden en bewustwording van (je eigen) energie. Hoe reageer je op prikkels.
 • Mentaal: wat speelt er af in jouw hoofd, welke gedachten, overtuigingen heb je en wat is jouw gedachtekracht.

Daarbij werk ik als holistisch therapeut/ coach ook met wie jij in essentie bent, los van alle conditioneringen. Wanneer je bijvoorbeeld negatieve gedachten hebt, je deze gedachten energie geeft doordat je er aandacht aan besteed, komt er een emotie vrij die je voelt in je lichaam. Wanneer je deze emotie niet verwerkt zet het zich vast in je lichaam en voedt het weer (onbewust) je gedachten. Lichamelijke klachten die dan kunnen ontstaan zijn hoofdpijn, buikpijn, verslaving, slapeloosheid enz.

Alles in de natuur werkt volgens een cyclus en processen in onszelf dus ook

Patronen en gewoonten zijn vaak vastgelegd in ons systeem. Om daadwerkelijke veranderen te creëren is het noodzakelijk om op meerdere lagen te coachen. Als holistisch therapeut en coach kijk ik niet alleen naar de gedachten die voorbij komen en hoe je deze om kunt buigen, maar juist naar de ‘oorzaak’ van het negatieve patroon. Deze patronen kunnen zichtbaar worden door bijvoorbeeld systemisch te kijken en te werken met opstellingen, gesprektechnieken, therapeutisch tekenen etc. 
Door het zichtbaar maken ontstaat er bewustzijn op de drijfveren, angsten en belemmeringen.

De buitenwereld spiegelt, maar met name kinderen spiegelen hierin vaak onverwerkte pijn van de ouders en/ of het systeem. Holistische therapie en coaching ondersteund vanuit verbinding de zelfkennis en zelfbewustzijn van de cliënt. Dit zorgt voor ontwikkeling en uiteindelijk voor meer balans. Door middel van holistisch kijken en het totaalplaatje te zien creëer je inzicht en bewustwording in je eigen gedrag, overtuigingen en patronen. Door deze bewustwording weet je waar de pijn vandaan komt en biedt dit ruimte om patronen te doorbreken en de pijn te helen.

Samen zetten we jouw systeem weer in beweging

Vanuit de holistisch visie werk ik veel met het lichaam, lichaamsgericht. Ons lijf verteld meer dan wij bij stilstaan. Dit zie je ook terug in onze taal, in spreekwoorden en gezegden zoals ‘met beide benen op de grond staan’, ‘je buik vol hebben van iets’, ‘een steen op je maag hebben’ of ‘iets op je lever hebben’. Je lichaam heeft een groot zelfgenezend vermogen en het uiten van emoties zoals boosheid, verdriet, schaamte etc. heeft een helende werking op je algehele gezondheid. Als je iets opkropt zet het zich vast in je lijf en komt het eruit via een andere weg, een klacht of ziekte. Iedere pijn, spanning of klacht zoals moeheid, gespannen spieren, onrust, zwaarte, bewegelijkheid etc. verteld een verhaal. Door te luisteren naar ons lichaam creëren we inzicht en bewustzijn.

Door goed te luisteren naar ons lichaam ontdekken we onze innerlijke wijsheid, die ons de weg wijst naar heelheid

Met behulp van verschillende methoden en technieken, zoals o.a. systemisch werk/ opstellingen, visualisaties, innerlijk kind, therapeutisch tekenen, (chakra)psychologie, EMDR, delenwerk, creativiteit, spel en NLP kunnen we hier samen mee aan de slag.  Maar ook een holistische massage brengt vele voordelen die bij kunnen dragen aan herstel en balans. Massage zorgt voor ontspanning, kan helpen om grenzen te ontdekken, nodigt uit om in het hier en nu te zijn, spanning afvoeren, zwaarte uit het hoofd/ het denken weg te halen, het helpt om in je gevoel te zakken en om de (energetische) balans te herstellen. Wil jij ook graag een massage ontvangen bekijk dan eens deze pagina.

Tips voor meer verbinding tussen lichaam en geest

Om meer verbonden te zijn met je lichaam is het o.a. belangrijk om te gronden/ aarden. Dat betekent dat je verbinding maakt met je fysieke lichaam en de aarde. Wanneer je goed gegrond bent ben je met je aandacht en energie verbonden met je lichaam, dan  ‘bewoon’ je je lichaam. Je voelt je dan steviger staan, emotioneel stabieler, meer in balans, minder in je hoofd en meer bij jezelf. 
Wanneer je niet goed gegrond bent kun je blijven piekeren, je kwetsbaar voelen, in emoties blijven hangen enz.

Wil jij ook beter gegrond zijn en in verbinding staan met je lichaam, dat kan o.a. door middel van deze tips!

 • Een wandeling in de natuur
 • Op blote voeten lopen
 • Voor jonge kinderen is stampen als een olifant een leuke manier
 • Dansen
 • Douchen en afdrogen als je dit met bewuste aandacht doet
 • Grondingsmeditatie
 • Yoga
 • Kloppen, op elk lichaamsdeel zachtjes kloppen

Essentiele oliën die hierbij kunnen ondersteunen zijn Patchouli voor volwassenen. De blend Protection voor baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen die hoog sensitief zijn. Deze oliën werken beide o.a. aardend en helpen om contact te maken en te houden met je lichaam. Je kunt de olie bijvoorbeeld verspreiden in een diffuser of gecombineerd met wrijfolie onder je voeten wrijven. Een voetbad met één van deze oliën werkt ook heel aardend en helpt bij het afvoeren van energie. 

Tip; een voetbad is bij kinderen een mooie manier om tot rust te komen en spanning af te voeren voor het slapen gaan. Naast deze oliën zijn er nog een tal van oliën die specifiek jou of je kind kunnen ondersteunen. Benieuwd welke olie jij het beste in kunt zetten, ook hierin adviseer ik je graag. De biologische oliën en de daar bijhorende informatie zijn binnenkort verkrijgbaar bij WensSter.

Moeite met gronden?

Voel jij weerstand bij het gronden, om weer (meer) in contact te komen met je lichaam, dan is dit een signaal dat aangeeft dat er pijn, blokkades of belemmeringen zijn. Bij moeilijke of traumatische ervaringen schieten we vaak energetisch uit ons lichaam, een vorm van dissociatie. Maar dit kan ook gebeuren bij fysieke pijn, vermoeidheid of emotionele moeilijkheden. Als je dan weer contact maakt en de verbinding aan gaat met je lichaam kan het soms zijn dat je oude emoties tegenkomt die weerstand oproepen. Wanneer je fysiek of emotioneel uit balans bent kan het heel moeilijk zijn om te gronden, want als je gaat gronden/ weer verbinding maakt met je lichaam dan ga je voelen. Terwijl de pijn soms te groot is om op dat moment te voelen en alles in je wil vechten of vluchten (uit je lijf). Dit is een waardevol mechanisme die je beschermt en er voor zorgt dat je overleeft. Maar tegelijkertijd je ook kan weerhouden te ‘leven’ en je beperkt in het leven.

Ervaar jij weerstand in je lijf, heb je moeite met voelen dan kan ik als holistisch therapeut/ coach je hierin begeleiden. In mijn begeleiding staan rust, integriteit, veiligheid en vertrouwen voorop.

Heb je behoefte aan begeleiding/ coaching bekijk dan eens de mogelijkheden op deze pagina. Ik verwelkom je graag in mijn praktijk voor meer bewustzijn, ontwikkeling en balans.

Linda Bruinsma

Holistisch kindertherapeut & coach uit Kraggenburg

Mijn ervaringen als professional, als kind, volwassene en zeker ook als (pleeg) moeder zijn een waardevolle bijdrage om samen met kinderen en volwassenen de diepte in te gaan in een veilige omgeving waarin ik hen vanuit vertrouwen stimuleer om zichzelf en hun eigen wijsheid te ontdekken, patronen te doorbreken, trauma of pijn te helen en dat wat nodig is om bewustzijn, ontwikkeling en balans te creëren op weg naar een leven vanuit rust en vertrouwen. Ik hoop daar aan bij te mogen dragen vanuit mijn eigen ervaring en expertise. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Scroll naar boven