Hooggevoeligheid, voelsprieten als kwaliteit!

Hooggevoeligheid, voelsprieten als kwaliteit

Als je hooggevoelig bent kun je dit herkennen aan o.a.  

– prikkels komen gedetailleerd en intens binnen
– een sterke intuïtie
– emoties van anderen aanvoelen/ overnemen
– sferen aanvoelen
– je onbegrepen voelen
– diep nadenken en reflecteren
– de lat hoog leggen
– snel vermoeid zijn
– perfectionisme
– moeite met inslapen
– moeite met veranderingen
– behoefte aan harmonie, structuur en rechtvaardigheid
– angst om fouten te maken
– dagdromen, fantaseren, piekeren

Herken jij dit ook?

Stel dat jij je hooggevoeligheid als kracht kan gaan ervaren

Wie hoog sensitief is heeft een verhoogde waarneming en vangt met zijn/ haar voelsprieten meer prikkels, emoties, energie en gedetailleerde informatie op. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dan 1 op de 5 mensen verhoogd sensitief is en ook daadwerkelijk prikkels anders verwerkt in zijn of haar brein.
Erfelijkheid speelt hierbij een grote rol, de kans is groot dat als een kind hooggevoelig is dat één of beide ouders dat ook zijn. Dit wordt niet altijd (h)erkent en is vaak onderdrukt. Als ouders hun eigen gevoeligheid niet erkennen kan het kind de ouder ‘uitnodigen’ met klachten en gedrag. Zij reflecteren/ spiegelen dit terug met alle gevoelens die daarbij horen.  Onveilige situaties kunnen ook een rol spelen bij het ontwikkelen van hooggevoeligheid.

Als je continu voelt in de buitenwereld raak je soms ver bij jezelf vandaan.

Het is belangrijk om erachter te komen waar en wanneer jij of jouw kind overprikkeld raakt en bij kinderen is dit soms best een uitdaging.

TIP voor jouw als ouder:

Middels verschillende vormen van spel en creativiteit zijn er veel mogelijkheden om overprikkeling en ontprikkeling te onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met behulp van een bak, beker en water. Vraag over de dag, bepaalde gebeurtenissen en laat je kind steeds de emmer vullen met een beker water als iets overprikkeld en water er uit halen met een beker bij ontprikkeling. Doe dit op gevoel, vul de beker naarmate de prikkeling voelt. Een mooie manier die bewustwording creëert, in beeld brengt wat er gebeurd bij veel prikkels en wat helpend kan zijn om te ontprikkelen. Wanneer de bak overstroomt, geeft dit ook inzichten en nodigt uit tot gesprek wat helpend kan zijn om dit te voorkomen. Een mooie tastbare oefening voor kinderen die verschillende zintuigen aanspreekt.

Een teveel aan prikkels zorgt voor overprikkeling. Overprikkeling is een stressreactie en kan in verschillende vormen geuit worden in; woedeaanvallen, huilbuien of het kind wordt juist onbereikbaar en trekt zich terug. Dit zijn manieren om de opgebouwde stress kwijt te raken. Het is dus zelfs nodig, maar voor de omgeving en voor het kind zelf kan dit als een last worden ervaren.

Ook is het belangrijk wanneer je hooggevoeligheid (h)erkent dat je hier mee om leert gaan op een positieve manier, want…

los van de lasten zit het vooral boordevol kwaliteiten en krachten

Hooggevoelige mensen zijn vaak erg zorgzaam, empathisch, creatief, hebben een sterke intuitie, oog voor detail, gevoel voor humor, begaan met de natuur enzovoort.

Hooggevoelige kinderen of volwassenen hebben o.a. behoefte aan rust en ontprikkeling. Zorg van te voren voor een ruimte of manier waarop dit kan, zodat je dit niet hoeft te bedenken wanneer je daar geen ruimte meer voor voelt.  Voorbeelden die hierbij kunnen helpen zijn een (slaap)kamer waar je even alleen kunt zijn, een wandeling in de natuur of een bewuste ademhalingsoefening dat kan zelfs op de wc of in de rij bij de kassa.

Benieuwd wat jou of je kind nog meer zou kunnen helpen of wat specifiek bij jou past? Wil je samen kijken naar hoe we dit voor jou om kunnen buigen naar een kracht? Neem dan contact op en ik kijk graag met je mee.

Hieronder alvast wat TIPS

– Leer jezelf en jouw hooggevoelig kennen, creëer bewustzijn
– stel grenzen
– luister naar je lichaam
– zorg voor aarding en bescherming
– zorg voor ontspanning
– leer omgaan met emoties
– zorg voor ontlading
– zorg voor balans

Wil je graag samen kijken naar jouw hooggevoeligheid om meer persoonlijke inzichten en tools te krijgen, kijk dan eens op de volgende pagina.

Essentiële oliën zijn ook waardevol bij hooggevoeligheid

Center olie

Center olie is een mooie blend van ceder, bergamot en citroen. Met de blend Center zorg je ervoor dat je in balans blijft. Je kunt de olie in een diffuser doen na een drukke werkdag of wanneer je kind uit school komt. Eén druppel verdund op de kruin zorgt ervoor dat je beter bij jezelf kunt blijven en je kunt afsluiten voor de prikkels om je heen.

Protection

Deze blend biedt rust, bescherming, kracht en helpt om dichter bij jezelf te blijven. Deze olie helpt om te aarden, zodat je minder in je hoofd blijft piekeren en meer voelt wat je lichamelijk waarneemt. De blend helpt hierdoor het lichaamsbewustzijn te vergroten, dit is voor hooggevoelige volwassenen en kinderen van groot belang. De Protection kun je als een beschermlaagje aanbrengen op bijvoorbeeld je polsen of je kruin.

Ontdek de kracht van de natuur

Edelstenen zijn kinderen, maar ook volwassenen vaak gek op en kunnen ook een waardevolle bijdrage leveren. De Amethist is o.a. een steen die helpt bij stress, piekeren, tot rust te komen en te ontspannen. De Amethist helpt om (spiritueel) inzicht te krijgen en brengt je weer in verbinding met je eigen innerlijke wijsheid.Je kunt de steen bijvoorbeeld op je nachtkastje of onder je kussen leggen om piekeren te verminderen, meer ontspannen te zijn en je nachtrust te bevorderen.

Benieuwd welke essentiële olie of edelsteen jou kan helpen, neem dan contact op dan kijken we er samen naar.

Linda Bruinsma

Holistisch kindertherapeut & coach uit Kraggenburg

Mijn ervaringen als professional, als kind, volwassene en zeker ook als (pleeg) moeder zijn een waardevolle bijdrage om samen met kinderen en volwassenen de diepte in te gaan in een veilige omgeving waarin ik hen vanuit vertrouwen stimuleer om zichzelf en hun eigen wijsheid te ontdekken, patronen te doorbreken, trauma of pijn te helen en dat wat nodig is om bewustzijn, ontwikkeling en balans te creëren op weg naar een leven vanuit rust en vertrouwen. Ik hoop daar aan bij te mogen dragen vanuit mijn eigen ervaring en expertise. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Scroll naar boven