Systemisch werk en opstellingen, de kracht van de onderstroom..

Elk systeem heeft het verlangen om heel te zijn, in balans.

Wij maken allemaal deel uit van systemen, zo ook ons familiesysteem. Tijdens systemisch werken ontdek je verborgen patronen en dynamieken, ontdek je op welke plek jij staat, wat dit teweeg brengt en waar de balans herstelt mag worden. Het zet een proces in gang waarbij oude, vastzittende, emotionele patronen losgelaten kunnen worden. Hierdoor worden nieuwe mogelijkheden ontdekt, de laag onder deze patronen. Deze laag is een soort schatkist vol kwaliteiten, talenten en innerlijke krachtbronnen. Door bewust te worden van de situatie en er vanuit een andere hoek naar te kijken kan het er heel anders uitzien, helemaal veranderen of zelfs verdwijnen.

Wat ik vaak zie in de praktijk is dat wanneer de cliënt met zichzelf aan de slag gaat en veranderingen doormaakt dat dit invloed heeft op het hele systeem, in deze gevallen in positieve zin. Vaak ervaren zij verandering in de relaties, in de dynamiek en de patronen. Er ontstaan inzichten, groei en nieuwe balans. Zowel de cliënt als systeem ervaart dit als helend.

Toen ik jong was nam ik mij voor om bepaalde dingen die mijn ouders deden nooit bij mijn kinderen te doen.. Maar sinds ik moeder ben, zeg en doe ik precies dat wat ik mezelf had voorgenomen nooit te doen. Systemisch werk heeft mij een inkijkje gegeven in deze patronen en dynamieken. Ook hierin verteld ons lichaam het soms zo confronterende, kwetsbare maar eerlijke verhaal. Ze maakt zichtbaar wat voor die tijd niet gezien werd. Dit bewustzijn, heeft nieuwe bewegingen in gang gezet en geleid naar verandering..

De weerstand hierin, die we vooral kunnen ervaren tijdens onze pubertijd is net een elastiekje.. Hoe verder je het in je jonge jaren uitrekt om afstand te creëren, des te sterker springt het later terug..

Onbewust zijn we loyaal aan onze ouders, voorouders en herhalen we de pijn en ellende van vorige generaties. Wij betalen de prijs voor hun verborgen verhalen. We beschermen door het voortleven van patronen, dynamieken en blokkades de pijn, verdriet, boosheid etc. die eronder liggen.

Door liefdevol en moedig naar binnen te keren en te ervaren waar voor jou deze patronen, dynamieken en blokkades liggen vindt je een puzzelstukje naar je authentieke zelf, liefdevolle verbinding en meer levenskracht.

Soms voelen we ons buiten een systeem gezet of willen we er het liefst uit vluchten. Toch kan dat niet uit elk systeem, zoals ons familiesysteem. Er ontstaat dan een disbalans, en het systeem zal iets creëren, zoals bijvoorbeeld ziekte, spiegeling in gedrag(problemen) om de balans te herstellen. Hoe verder verwijderd van dit systeem, hoe minder vrij we ons zullen voelen..

Echt vrij wordt je juist door je te verbinden..

Een sprong in het diepe..

Een aantal jaren geleden dook ik (als een sprong in het diepe) mijn eigen sessies met opstellingen in. Ik onderzocht daarin een onbestemd gevoel van angst, angst voor afwijzing, angst om niet goed genoeg zijn, om iets verkeerds te doen. Een intense, diepe reis die mij leidde naar mishandeling, een doodgeboren kindje van mij oma en geen afscheid kunnen nemen, schuldgevoel, machteloosheid wat door druppelde in mij. Ontdekken van verborgen verhalen, het zien van deze delen in mij, hielp mij om te verzachten naar mezelf en helende tranen te huilen vanuit mijn systeem. Door inzichten in het hele systeem worden vaak woorden uitgesproken die nooit gezegd zijn en emoties geuit die onderdrukt zijn. Deze verlossende woorden of emoties geven vaak veel rust en hebben groot effect op de harmonie en de balans in het systeem.

Onbewust vragen we vaak aan onze partner of als volwassenen aan onze ouders wat we als kind gemist hebben. De belevingswereld van ons innerlijk kind heeft veel invloed op ons volwassen leven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vanuit de familieovertuiging ‘niet de vuile was buiten hangen’ niet deelt met buitenstaanders hoe het echt met je gaat. Maar ook dat je bijvoorbeeld jezelf al innerlijk afwijst in de hoop dat de kritiek van je ouders minder pijn zal doen of ‘als ik niet voel dan redt ik het wel’. Dit zijn patronen die als kind ontstaan en zich vaak in je volwassen leven blijven herhalen. Tot dat je deze onderstroom, deze patronen gaat herkennen, erkennen en door die beweging los kunt laten. Kinderen maar ook volwassenen reageren op deze onderstroom, vooral kinderen maar ook mensen in je directe omgeving spiegelen wat daar speelt. 

Wat je achterwaarts heelt, geef je voorwaarts niet meer door..

Linda Bruinsma

Holistisch kindertherapeut & coach uit Kraggenburg

Mijn ervaringen als professional, als kind, volwassene en zeker ook als (pleeg) moeder zijn een waardevolle bijdrage om samen met kinderen en volwassenen de diepte in te gaan in een veilige omgeving waarin ik hen vanuit vertrouwen stimuleer om zichzelf en hun eigen wijsheid te ontdekken, patronen te doorbreken, trauma of pijn te helen en dat wat nodig is om bewustzijn, ontwikkeling en balans te creëren op weg naar een leven vanuit rust en vertrouwen. Ik hoop daar aan bij te mogen dragen vanuit mijn eigen ervaring en expertise. 

therapeut-coach-workshop-kinderen-jongeren-volwassenen-ouders-traject-begeleiding

Misschien vind je dit ook interessant?

WensSter_systemisch_opstellingen_balans_Kinderen_Jongeren_Steentje_Bijdragen_Spelenderwijs

Systemisch werk en opstellingen, de kracht van de onderstroom..

Wij maken allemaal deel uit van systemen, zo ook ons familiesysteem. Tijdens systemisch werken ontdek je verborgen patronen en dynamieken. Het zet een proces in gang waarbij oude, vastzittende, emotionele patronen losgelaten kunnen worden. Hierdoor worden nieuwe mogelijkheden ontdekt, de laag onder deze patronen. Deze laag is een soort schatkist vol kwaliteiten, talenten en innerlijke krachtbronnen.

Lees blog
Trauma_Therapie_Lichaamsgericht_Wijsheid_Lichaamstaal_Verbinding_Veiligheid

Trauma en lichaamswijsheid

Trauma en lichaamswijsheid, ons lichaam weet wat ons brein vergeet. Trauma ligt vaak ten grondslag aan veel lichamelijke en psychische klachten en zit zo diepgeworteld in ons, dat dit vraagt om een sensitieve, lichaamsgerichte benadering.

Lees blog
Scroll naar boven