Kinderen doen niet wat jij zegt, maar doen wat jij doet

Kinderen doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet

Je hebt het vast wel eens ervaren, je kinderen spiegelen jouw innerlijke wereld. Soms herken je jezelf hierin, bijvoorbeeld als je kind onrust of boosheid uit en je jezelf boos of onrustig voelt. Maar vaak spiegelen zij onbewuste delen van jou als ouder. Ze spiegelen onze mooie, fijne eigenschappen maar ook de moeilijke eigenschappen zoals onze kwetsbaarheden en patronen waar we zelf tegenaan lopen. Daarmee stellen ze vaak onbewust de vraag

“Kijk, ik doe wat jij doet. Zie je me nu?”, “Herken je in wat ik doe, wat jij doet?

Deze spiegels vormen een schat aan informatie voor je eigen persoonlijke ontwikkelingen. In mijn praktijk heb ik ook een schatkist die ik soms inzet in het werken met gezinnen waarbij we systemisch kijken naar het gezin en de voorouders. In deze schatkist zitten niet alleen de ballast van het gezin maar ook de kwaliteiten, de schatten, de oplossingen voor het gezin. Door die ballast te onderzoeken en bewustzijn erop te creëren kun je makkelijker bij alle schatten die jouw gezin uniek maken, waar jullie kracht ligt, wat jullie (elkaar) te bieden hebben en waar voor jullie de oplossing ligt door deze kwaliteiten, schatten in te kunnen zetten en te laten groeien.

Wil je jou of jullie schatkist ook onderzoeken bekijk dan eens deze pagina.

Kinderen willen niets liever dan dat hun ouders de leukste versie van hunzelf zijn

Kinderen verlangen naar liefde en erkenning, juist in de spiegels die ze ons onbewust voorhouden. Ze lijken altijd precies te weten waar onze gevoelige snaar zit of dat te zeggen wat we net niet wilde horen, omdat we het liever ontkennen in onszelf. Kinderen brengen onbewust onze onverwerkte emoties uit het verleden naar boven, die onze reactie in het heden beïnvloeden.

Mijn eigen trauma op de basisschool die ik had verdrongen spiegelde mijn zoon feilloos, exact op de leeftijd waarop het mij was overkomen. Daar waar ik doorging, mij aanpaste uit angst voor afwijzing, om te ‘overleven’ kon hij niet verder. Ik werd geconfronteerd met een deel van mijn (onbewuste) kind pijn (een pijn die je als kind hebt ervaren en opgeslagen hebt in je systeem) en reageerde vanuit deze pijn door in de eerste instantie te willen dat hij doorgaat zodat hij ‘overleeft’. Tevens een familiepatroon die ik herkende, omdat ik deze al vaker tegenkwam. Dit bewustzijn bood mij de ruimte om het aan te kijken, mij te realiseren dat ik mezelf innerlijk afwijs op dit vlak en dit precies is wat hij ook deed. Door mijn bewustzijn hierop en professionele hulp ben ik hier mee aan de slag gegaan. Dit transformeerde niet alleen mij maar ook mijn zoon, zonder dat hij zich daarvan bewust was.

Kinderen doen wat jij doet, dus als jij je patronen en pijnpunten los kunt laten, dan kunnen je kinderen de leukste versie van zichzelf blijven

Maar ook als een kind schreeuwt. Dit kan van het kind zelf zijn, misschien voelt het zich niet gehoord of luistert het niet naar zichzelf. Toch spiegelt het kind, zeker als ze jong zijn, vaak een van de ouders. Voel jij je als ouders niet gehoord? Boosheid heeft vaak een verbinding met grenzen, maar kan ook andere onderliggende boodschappen in zich dragen. Iedere spiegel is uniek en het is waardevol om erin te kijken. Door het gedrag van je kind te begrijpen krijg je inzichten waardoor bewustzijn ontstaat. Dit biedt mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en liefdevoller ouderschap.

Als jij als ouder groeit, groeit je kind met je mee!

Linda Bruinsma

Holistisch kindertherapeut & coach uit Kraggenburg

Mijn ervaringen als professional, als kind, volwassene en zeker ook als (pleeg) moeder zijn een waardevolle bijdrage om samen met kinderen en volwassenen de diepte in te gaan in een veilige omgeving waarin ik hen vanuit vertrouwen stimuleer om zichzelf en hun eigen wijsheid te ontdekken, patronen te doorbreken, trauma of pijn te helen en dat wat nodig is om bewustzijn, ontwikkeling en balans te creëren op weg naar een leven vanuit rust en vertrouwen. Ik hoop daar aan bij te mogen dragen vanuit mijn eigen ervaring en expertise. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Scroll naar boven