Trauma en lichaamswijsheid

Trauma is een ingrijpende ervaring die diepe sporen na laat in ons lichaam en blijft (on)bewust voelbaar. Dit komt omdat onze trauma’s getriggerd worden in ons dagelijks leven. Tijdens zo’n traumatische gebeurtenis willen we overleven en gaan we vechten, vluchten of bevriezen. Als we niet kunnen vechten of vluchten dan bevriezen we en dissociëren we om aan de pijn te ontsnappen, je koppelt dan je emoties los van je lichaam. Dit zijn primaire reactie van ons zenuwstelsel. Hier ontstaat het traumadeel als de pijn teveel wordt en verliezen we de verbinding met (een deel van) ons lichaam. We creëren overleefdelen om de pijn niet te voelen en onszelf te beschermen tegen nieuwe pijn zodat we overleven. De spanning slaat zich op in ons lichaam om later te ontladen. Vaak gebeurd dit niet en blijft het vast zitten, stapelt het zich op en uit het zich uiteindelijk in een klacht, ziekte of ongemak. Ons lichaam geeft signalen en geeft ons daarmee de kans om te luisteren naar onszelf en de weg naar heling op te gaan. Het herstellen van de verbinding met ons lichaam is essentieel voor de heling van trauma.

Ons lichaam weet, wat ons brein vergeet..

Steeds vaker zie ik trauma voorbij komen in mijn praktijk. Trauma ligt vaak ten grondslag aan veel lichamelijke en psychische klachten, zoals depressie, burn-out, extreem laag zelfbeeld, paniekaanvallen, spanning, verslaving, slaapproblemen, huilbuien, spijsverteringsproblemen, rugklachten, chronische stress, vermoeidheid, eetstoornissen, hoofdpijn en vele andere lichamelijke klachten.

Trauma zit zo diepgeworteld in ons, dat dit vraagt om een sensitieve, lichaamsgerichte benadering. Er is nog zoveel dat we niet weten als het om trauma gaat en daarom blijf ik mij steeds weer verdiepen in trauma. Dit doe ik door als therapeut/ coach steeds meer kennis en ervaring op te doen en het belangrijkste, ik ga zelf door trauma heen. Bij mijn (leer)therapeut mocht ik onlangs ook door trauma heen bewegen vanuit verbinding, vertraging en zachtheid. Hierin ontmoette ik een overleefdeel die vanuit angst voor afwijzing zich aanpast aan de ander of zich verstopt wanneer ze zich onveilig voelt. Dit deel beschermt meerdere trauma’s en zorgt ervoor dat je daar niet bij kan komen, ze gaat voor hen door het vuur. Doordat we eerst naar haar mochten kijken, voelen en ervaren wat zij nodig heeft ontstond er opening om vanuit veiligheid en verbinding naar het trauma daarachter te bewegen. Daar ontmoette ik een kwetsbaar meisje van 8 jaar in mij, die tijdens een aantal ingrijpende ervaringen zoveel angst en onveiligheid heeft gevoeld dat zij zich heeft gedissocieerd, ze bevroor op dat moment. Daarover later meer.. Na een aantal sessies weet dit meisje dat ze nu veilig is, dat ik als volwassene voor haar zorg. 

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om als therapeut te luisteren naar de laag achter de woorden, de wijsheid van ons lichaam, onze lichaamstaal. Om vanuit veiligheid en verbinding geduldig, zacht maar ook doortastend en met compassie te kijken naar dat wat in de ander gezien wil worden.

Laten we onszelf ontmoeten op een diepere laag..

Wil jij jezelf ontmoeten op een diepere laag, klik dan een op onderstaande button.

Linda Bruinsma

Holistisch kindertherapeut & coach uit Kraggenburg

Mijn ervaringen als professional, als kind, volwassene en zeker ook als (pleeg) moeder zijn een waardevolle bijdrage om samen met kinderen en volwassenen de diepte in te gaan in een veilige omgeving waarin ik hen vanuit vertrouwen stimuleer om zichzelf en hun eigen wijsheid te ontdekken, patronen te doorbreken, trauma of pijn te helen en dat wat nodig is om bewustzijn, ontwikkeling en balans te creëren op weg naar een leven vanuit rust en vertrouwen. Ik hoop daar aan bij te mogen dragen vanuit mijn eigen ervaring en expertise. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Trauma_Therapie_Lichaamsgericht_Wijsheid_Lichaamstaal_Verbinding_Veiligheid

Trauma en lichaamswijsheid

Trauma en lichaamswijsheid, ons lichaam weet wat ons brein vergeet. Trauma ligt vaak ten grondslag aan veel lichamelijke en psychische klachten en zit zo diepgeworteld in ons, dat dit vraagt om een sensitieve, lichaamsgerichte benadering.

Lees blog
Scroll naar boven